Header Ads

 • Τελευταία νέα

  Έργα και όχι...λόγια ζητά ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού!

  Κραυγή αγωνίας! Αυτή είναι μια φράση που όλοι έχουμε συνηθίσει ν΄ ακούμε τελευταία. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και με ποιο τρόπο σε αφορά, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Να συμπεράνεις μόνος σου τι είδους "εργα" ζητάει...

  Τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), λίγοι τον γνωρίζουν, πιθανότατα ακόμα λιγότεροι έχουν υπόψη τους το περιεχόμενο της δραστηριότητάς του. Σίγουρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου, ιδιαίτερα στις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας θα έχουν κάτι ακούσει για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού  στις 27 Σεπτέμβρη.

  Σε αυτές τις περιοχές συνήθως αυτή η μέρα γιορτάζεται με "λαμπρότητα" και μπόλικη υποκρισία από τις τοπικές αρχές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλα αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει μια άλλη φορά.

  Μάλιστα, τραγική ειρωνεία, το περσινό σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού ήταν: 
  “Tourism and Jobs: A better Future for All”, δηλαδή "Τουρισμός και δουλειές: ένα καλύτερο μέλλον για όλους"! Λίγους μήνες μετά δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από αυτό το καλύτερο μέλλον και την προοπτική...

  Ο ΠΟΤ αποτελεί τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών (ΟΗΕ), ή ακριβέστερα υπηρεσία του, οπως αυτοχαρακτηρίζεται. Το να εξηγήσουμε την πλήρη λειτουργία του οργανισμού ξεπερνά το σκοπό του παρόντος άρθρου. Ωστόσο οι σκοποί του ΠΟΤ όπως τους διακηρύσσει, παρότι τους στολίζει με ωραίες λέξεις που δεν είναι ξένες στα αυτιά πολλών από εμάς, αφού αναπαράγονται συνεχώς, φανερώνουν ότι ο ΠΟΤ αντιλαμβάνεται τον τουρισμό κυρίως σαν οικονομική δραστηριότητα.

  Οι προτεραιότητές του ΠΟΤ, αποτυπώνονται συνοπτικα  στις εξής φράσεις κλειδιά: "Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον Τουρισμό", "Πρόωθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον Τουρισμό", "Στήριξη στην αξία του τουρισμού ως μοχλού κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης" και άλλα αντίστοιχα.

  Ακούγονται ωραία αυτά τα συνθήματα. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός τους. Να ακούγονται ωραία για να είναι πιο αποτελεσματικά στο να κρύβουν ότι σε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα για παράδειγμα, υπάρχει μια βασική αντίθεση: κάποιοι δουλεύουν και κάποιοι είναι ιδιοκτήτες. Αφεντικά όπως τους λέει ο πολύς κόσμος.

  H γενική συνέλευση του ΠΟΤ αποτελείται από 156 υπουργεία των χωρών μελών, αλλά και από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου οι οποίες, συμμετέχουν ως συνεργαζόμενα μέλη, δηλαδή στην ουσία οι ίδιοι οι παγκόσμιοι τουριστικοί κολοσσοί διαμορφώνουν και το περιεχόμενο του ΠΟΤ. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΕΤΕ και το ξενοδοχειακό επιμελητήριο.

  Στις αρχές Μάρτη, ο ΠΟΤ συγκάλεσε μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη σύστασης μιας παγκόσμιας συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της "κρίσης στον Τουρισμό".  Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν, εκτός από τον ΠΟΥ, όλες οι σχετιζόμενες με τον Τουρισμό υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι τομείς των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και ο "ιδιωτικός τομέας" σύμφωνα με τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΤ. Μάλιστα εκπρόσωπος για την Ευρώπη είναι ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

  Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στην επόμενη μέρα, η εν λόγω επιτροπή, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΤ, απευθύνει μετά την τελευταία της συνεδρίαση, έκκληση προς τις κυβερνήσεις να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου γιατί "Οι δουλειές δεν πρόκειται να σωθούν μόνο με λόγια".

  Βεβαίως, πάντα οι κυβερνήσεις  και οι μεγαλοεπιχειρηματίες τις θέσεις εργασίας επικαλούνται για να ειπράξουν ποσά που προκαλούν ζάλη αλλά και για να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στο όνομα της "βιωσιμότητας". Τα "έργα" λοιπόν που ζητά ο ΠΟΤ, μάλλον πρέπει να κάνουν τους εργαζόμενους να ανησυχούν παρά να αισθάνονται ανακουφισμένοι.

  Αυτή η κρίση όπως φαίνεται θα είναι βαθιά και δεν είναι απλά κρίση του κορονοϊού όπως παρουσιάζεται. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, όπως δείχνουν τα πράγματα θα δεχτούν πολύ μεγάλη επίθεση. Επομένως πρέπει να πάρουν κι αυτοί τα μέτρα τους. 
  Δεν υπάρχουν σχόλια