Header Ads

 • Τελευταία νέα

  Η ομιλία του Μιχάλη Τσουρούτη στη συγκέντρωση των εργαζομένων στον τουρισμό στις 3/7  Συνάδελφοι που εργάζεστε στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, τα μπαρ. Στο αεροδρόμιο, στα Rent a Car, σε όλες τις επιχειρήσεις, που δουλεύετε σε δουλειές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον τουρισμό

   

  Χαιρετίζουμε τη μεγάλη σημερινή συγκέντρωση. Η μαζική παρουσία όλων μας εδώ, σε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών, στέλνει το πιο δυναμικό μήνυμα, στην κυβέρνηση, στους μεγαλοξενοδόχους, στους μεγαλοπράκτορες που θησαυρίζουν από τον τουρισμό και τη δουλειά μας, ότι δε θα παραιτηθούμε έτσι εύκολα, από το αίτημά μας για ζωή με αξιοπρέπεια!

   

  Δε θα μας καταντήσουν ζητιάνους. Εμάς που από τη δική μας σκληρή δουλειά, βγάζουν  δισεκατομμύρια, που έχτιζαν κάθε χρόνο με το δικό μας ιδρώτα καινούρια ξενοδοχεία. Χτίστηκαν κολοσσοί, βγήκαν πολλά δισεκατομμύρια κέρδη, αλλά εμείς είμασταν πάντα στην απ’ έξω! 

   

  Πάντα μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ και κοιτούσαμε πως θα βάλουμε κάτι στην άκρη με σκληρή οικονομία για να βγάλουμε  το χειμώνα. Τέτοια εποχή πέρσι ήδη τα κορμιά μας ήταν πεθαμένα από την κούραση και είχαμε μπροστά μας άλλη μισή σαιζόν. 

   

  Η θάλασσα μπορεί να ήταν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι περισσότεροι από μας δεν είχαν ούτε το κουράγιο να βρέξουν τα πόδια τους όλη τη σαιζόν από την κούραση.

   

  Δουλεύουμε σε ένα κλάδο, που η μεγάλη πλειοψηφία από μας, ακόμα από όταν είμαστε από πολύ νέοι, αρχίζουμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, εξαιτίας της σκληρής, της ατέλειωτης δουλειάς. Πόδια, μέση, καρδιολογικά και άλλα θερίζουν στον κλάδο μας. 

   

  Αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν το αίμα και τον ιδρώτα τους, που αυτοί παράγουν ότι παράγεται, με τα χέρια και τα μυαλά τους, για να θησαυρίζουν οι λίγοι, αυτούς τους ανθρώπους τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους!

   

  Μας έχει πιάσει ζαλάδα από τα δισεκατομμύρια που μοιράζει η κυβέρνηση στα αφεντικά! Αλλά για εμάς δε μπόρεσε να βρει παραπάνω από 800 ευρώ από το Μάρτη μέχρι σήμερα κι αυτά για όσους τελικά τα πήραν.

   

  Τα ειδοποιητήρια για διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τα εξώδικα από τις τράπεζες, τα απειλητικά τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές εταιρείες, έρχονται βροχή. Ακόμα και το ίδιο το κράτος, αυτό που μας ρουφάει τόσα χρόνια, φόρους, ΦΠΑ και άλλα, σε αυτές τις συνθήκες κάνει κατασχέσεις στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών που χρωστάνε. Ο ίδιος ο Δήμος, χάρισε τα δημοτικά τέλη στους μεγαλοξενοδόχους, αλλά ζητάει από μας να τα πληρώνουμε!

   

  Εδώ πραγματικά ταιριάζει το σύνθημα που λένε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΟΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΣΠΙΤΙΑ ΔΙΧΩΣ ΡΕΥΜΑ!

   

  Όμως συνάδελφοι, εμείς τους το ξεκαθαρίζουμε: Λάθος πόρτα χτύπησαν, αν νομίζουν ότι εμείς θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα  να αποδεχτούμε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν. Δηλαδή τη φτώχια και την εξαθλίωση. 

   

  Εκεί που ο κόσμος δεν έχει να φάει, θα οργανώσουμε την αλληλεγγύη. Και παράλληλα θα αγωνιζόμαστε.

   

  Εκεί που κόβουν το ρεύμα θα πηγαίνουμε και θα απαιτούμε να το συνδέσουν. Και αν δε το συνδέουν, θα το συνδέουμε εμείς. Εκεί που θα πάνε να κάνουν κατάσχεση, θα μας βρίσκουν όλους μπροστά τους. Άλλο δρόμο, άλλο όπλο από την οργάνωσή μας, την αλληλεγγύη μας δεν έχουμε.

   

  Και πρέπει συνάδελφοι να είμαστε αποφασισμένοι, ότι θα χρειαστεί να δώσουμε σκληρό αγώνα. Αγώνα που θα έχει διάρκεια. Μόνο έτσι θα δείξουμε αντοχή και θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας απογοητεύσει, να μας κουράσει και να συμβιβαστούμε με τα 400 και με τα 500 ευρώ. Με τα 9 ευρώ την ημέρα για ένα ολόκληρο χρόνο. 

   

  Αλήθεια, αυτοί που αποφάσισαν ότι τόσο αξίζουν οι ζωές των οικογενειών μας, μπορούν να ζήσουν με τόσα; Τους προκαλούμε να δοκιμάσουνε. Αυτοί και οι μεγαλοξενοδόχοι, που σε ένα βράδυ μπορεί να χαλάσουνε, όσα χαλάμε εμείς σε μια ζωή ολόκληρη!

   

  Συνάδελφοι, Φτύσαμε αίμα εμείς και οι οικογένειές μας τα τελευταία 10 χρόνια. Μας ανάγκασαν και βάλαμε πλάτη κόβοντας τους μισθούς μας, μειώνοντας το προσωπικό στα πόστα και ανεβάζοντας την ένταση της δουλειάς μας και τα κέρδη τους. Στην ουσία οι μεγαλοξενοδόχοι, ο τουρισμός, δε γνώρισε κρίση. Χιλιάδες καινούριες κλίνες πεντάστερων ξενοδοχείων έγιναν στη Ρόδο την περασμένη 10ετία. Το μόνο που γνώρισε κρίση ήταν τα δικαιώματά μας.

   

  Τώρα λοιπόν, πριν καλά καλά προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από την προηγούμενη κρίση, ήρθε η πανδημία και το τουριστικό θαύμα που μας έλεγαν ότι σε αυτό πρέπει να ελπίζουμε, έγινε εφιάλτης. Εφιάλτης όμως για εμάς, για τους εργαζόμενους. Γιατί οι μεγαλοξενοδόχοι, που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από το 1,5 δις ευρώ το χρόνο που κάνει τζίρο ο τουρισμό μόνο στη Ρόδο, δε θέλουν να χάσουν ούτε ευρώ! Δε μας ξεγελούν ορισμένοι από αυτούς που μπορεί να προσφέρουν μια τσάντα τρόφιμα, προσπαθώντας έτσι να κρύψουν την αδικία και φτιάξουνε και να φανούν καλοί. 

   

  Λέμε λοιπόν: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

   

  Τέλος συνάδελφοι δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια αναφορά και στο εξής πράγμα. Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, από τη μία στέλνει τους υπουργούς στα αεροδρόμια να υποδεχτούν ορισμένες εκατοντάδες τουρίστες που ήρθαν στα νησιά, για να διαφημίσει λέει τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, δε βρήκε χώρο να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους. Όμως, βρήκε χρόνο η κυβέρνηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την αγωνία, να φέρει ένα νομοσχέδιο για να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Γιατί όπως λέει και μια λαϊκή παροιμία, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τι μας λέει η κυβερνηση δηλαδή; Ότι όλοι εμείς που δεν έχουμε να φάμε, θα απαγορεύεται να βγαίνουμε στο δρόμο να το φωνάζουμε. Και ποιος τελικά θα μας το απαγορεύσει; Τους λέμε από τώρα: και να το ψηφίσετε, στα χαρτιά θα μείνει!

   

  Ολοι στον αγώνα συνάδελφοι, όλοι στη μάχη, με αποφασιστικότητα, με κουράγιο και αντοχή. Καλή δύναμη σε όλους, γιατί θα τη χρειαστούμε για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε! 

   


  Δεν υπάρχουν σχόλια