Header Ads

 • Τελευταία νέα

  Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 28/9 στις 11.00πμ


   Η μικρή και δύσκολη τουριστική σαιζόν για τους “τυχερούς” που δούλεψαν μέχρι εξάντλησης για δυο μήνες, βαδίζει προς το τέλος αυτές τις μέρες. Ο ακόμη δυσκολότερος χειμώνας, μεγαλώνει την αβεβαιότητα και την αγωνία των εργαζομένων της περιοχής μας. 

  Περίπου το ένα τρίτο των εποχικών εργαζομένων της περιοχής δούλεψαν για δυο μήνες, άλλοι τόσοι περίπου την έβγαλαν με τα 534 Ωστόσο πολλές χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν κανένα εισόδημα όλο αυτό το διάστημα στο νησί.


  Τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι κάτι παραπάνω από κοροϊδία, αφήνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην τύχη τους. Άλλους με εισόδημα χαρτζιλίκι και άλλους χωρίς απολύτως τίποτα.


  Η κυβέρνηση παρουσίασε ως σπουδαίο ευεργέτημα, το ότι μείωσε τον αριθμό των ενσήμων για την ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο επίδομα ανεργίας από 100 σε 50. 


  Δεν απαντάει όμως τι θα γίνει με αυτούς που δεν έκαναν φέτος μεροκάματο; Με όλους αυτούς που αν και δούλεψαν, δε μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα, αφού πολλά μαγαζιά άνοιξαν στα μέσα ή στα τέλη Ιουλίου, ακόμα και τον Αύγουστο;


  Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι ενώ γνωρίζει καλά η κυβέρνηση ότι το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και γύρω από αυτόν φέτος είναι από μηδαμινό έως πενιχρό, δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο ανακούφισης από λογαριασμούς, φόρους, τέλη και χρέη. 


  Έτσι οι εποχικοί είναι αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος που φουντώνουν τις τελευταίες μέρες, με κηνυγητό από την τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση με θράσος ανακοίνωσε ότι θα μας κάνει τη χάρη να πληρώσουμε δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ μαζεμένες τον Οκτώβρη!


  Φτάνει πια. Σηκώσαμε στις πλάτες μας τα προηγούμενα χρόνια αυτό που ονόμασαν τουριστικό θαύμα! Δισεκατομμύρια ευρώ, βγήκαν από το δικό μας ιδρώτα και μετατράπηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες μεγαθήρια. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά, ενισχύει τους μεγαλοεργοδότες! Σε αυτούς βασικά θα πάει το πακέτο των 70 δις που διαφήμισε η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε, αλλά εμείς θα το πληρώσουμε. Αντί να πάρει μέτρα ανακούφισης, συνεχίζει να με κάθε νομοσχέδιο να ξηλώνει τα δικαιώματά μας.


  Από τον αγώνα για την επιβίωσή μας δεν μπορούμε να παραιτηθούμε. Τη Δευτέρα 28/9, ημέρα πανελλαδικής δράσης για τον κλάδο του τουρισμού, δίνουμε μια πρώτη απάντηση με συγκέντρωση στην ΟΑΕΔ στις 11 το πρωί.


  Διεκδικούμε:


  • Επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ το μήνα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο θα διαρκέσει το διάστημα της ανεργίας, να καταργηθεί το πλαφόν των τριών μηνών που επιβλήθηκε το 2011
  • Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Αναστολή πληρωμής για τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού και απαγόρευση διακοπής τους. Πάγωμα και διαγραφή χρεών στις τράπεζες και την εφορία. Απαλλαγή από φόρους, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη. 
  • Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος. Να καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους για το σύνολο του διαστήματος, ανεξάρτητα αν ήταν σε αναστολή ή όχι.
  • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις του τελευταίου διαστήματος.

  Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό


  Ρόδος, 25 Σεπτεμβρίου 2020

  Δεν υπάρχουν σχόλια