Header Ads

 • Τελευταία νέα

  Δουλειά για όλους με δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό


  Τα νέα για τη φετινή τουριστική σαιζόν δεν είναι καλά. Όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για καθυστέρηση της έναρξης η οποία το πιθανότερο είναι ότι δε θα έρθει πριν από τον Ιούνιο, επομένως όσοι εργαστούν, θα εργαστούν λιγότερο, άρα μικρότερο εισόδημα θα μπει στα σπίτια για άλλη μια χρονιά.

  Από την άλλη, μας έρχονται καθημερινά καταγγελίες ότι στελέχη ξενοδοχείων τηλεφωνούν σε εργαζόμενους, είτε έκαναν αίτηση επαναπρόσληψης είτε όχι και τους ενημερώνουν ότι απολύονται, χρησιμοποιώντας βέβαια την πιο… διακριτική φράση: «Δε θα συνεργαστούμε φέτος»!

  Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν μειώσεις μισθών ή αύξηση του ωραρίου ή και τα δύο.

  Δεν είναι λίγες επίσης οι περιπτώσεις εργοδοτών που χρωστούν δεδουλευμένα από την περσινή περίοδο, επικαλούμενοι «οικονομική στενότητα», ιδιαίτερα άδεια και επίδομα αδείας, εκμεταλλευόμενοι και τις ευνοϊκές για αυτούς ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

  Όλα αυτά, τη στιγμή που οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν απαλλαγεί από ασφαλιστικές εισφορές και μέρος του μισθού,  έχουν επιδοτηθεί και συνεχίζουν να επιδοτούνται με ζεστό κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα, το οποίο θα το πληρώσουμε εμείς μέσα από τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα λαϊκά νοικοκυριά και θα χειροτερέψει.

  Όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν ο τουρισμός της Ρόδου έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι εργαζόμενοι δεν πήραν στην κυριολεξία ανάσα. Δούλευαν πιο εντατικά με μειωμένους μισθούς, με διαλυμένα δικαιώματα.

  Τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, με τους εργαζόμενους του κλάδου να είναι αντιμέτωποι με την ανέχεια, με το κομμένο ρεύμα, με τους απλήρωτους λογαριασμούς, δάνεια, υποχρεώσεις, ξεκινούν καινούρια επίθεση στα δικαιώματά μας. Αυτό εννοούν όταν λένε ότι η κρίση μπορεί να είναι και ευκαιρία!

  Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε διατεθημένοι να παραδώσουμε τα δικαιώματά μας όσο και αν βρισκόμαστε σε μεγάλη ανάγκη. Στέλνουμε αυτό το μήνυμα και προς τους μεγαλοεργοδότες και προς την κυβέρνηση που δεν έχει σταματήσει να ψηφίζει, μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού, νόμους ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και ετοιμάζει νέους.

  Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, οργανώνουμε διαμαρτυρία έξω από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

  Απαιτούμε:

  ·         Δουλειά για όλους με δικαιώματα και μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία

  ·         Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στον κλάδο, την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση πέρα από το ότι εργάστηκαν ή ήταν σε αναστολή το 2020. Όχι στις απολύσεις.

  ·         Καμιά μείωση μισθών, καμιά αρνητική μεταβολή στους όρους εργασίας μας. Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας υποχρεωτικά. Να μην εφαρμοστεί ο όρος για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο.

   

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE

  Δεν υπάρχουν σχόλια