Header Ads

 • Τελευταία νέα

  Τα ξενοδοχεία βράζουν από κορονοϊό, η κυβέρνηση λέει: “Οι εργαζόμενοι φταίνε!”  Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα rapid test την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξέδωσε ο συνδυασμός Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

  Η κυβέρνηση μετά από απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων, δείχνει τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για το ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, βράζουν στην κυριολεξία από κορονοϊό αυτό το διάστημα.

  Η πραγματική αιτία είναι ότι δεν εφαρμόζονται μέτρα υγείας και ασφάλειας, ιδίως σε ότι αφορά τους πελάτες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε κανένα ξενοδοχείο, οι πελάτες δε φορούν για παράδειγμα μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και δεν τους γίνεται έστω σύσταση. Μήπως δεν ισχύoυν τα μέτρα στα σαλόνια και τα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων;

  Τα όποια “υγεινομικά πρωτόκολλα” στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους. Σε πολλές περιπτώσεις τα δωμάτια δε μένουν κενά ούτε για μία ώρα, ιδιαίτερα με τις υψηλές πληρότητες αυτού του διαστήματος. Οι απολυμάνσεις και τα πιστοποιητικά είναι κυρίως για τα διαφημιστικά σποτ.

  Οι έλεγχοι στις “πύλες εισόδου” μάλλον τείνουν να καταντήσουν ανέκδοτο, ενώ τα τεστ που έχουν αναλάβει να κάνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στους πελάτες μέσα στα ξενοδοχεία πριν την αναχώρησή τους για τις χώρες τους, εντελώς συμπτωματικά βγαίνουν σχεδόν πάντα ...αρνητικά! Κάπως έτσι έχουμε φτάσει να έχουμε, επισήμως, 50 κρούσματα την ημέρα στη Ρόδο.

  Μήπως η κυβέρνηση δεν τα ξέρει αυτά; Τα ξέρει πολύ καλά και γι αυτό διαλέγει να μεταφέρει αλλού την αντιπαράθεση. Μετά την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η οποία ανοίγει το δρόμο για απολύσεις με αυτό το πρόσχημα, από χθες τέθηκε σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει στους εργαζόμενους του κλάδου που δεν έχουν εμβολιαστεί (ακόμα και αυτούς που έχουν κάνει την 1η δόση) να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

  Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική έχει πολλούς στόχους. Από τη μια να γίνεται συζήτηση μόνο για τον εμβολιασμό σαν να είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα και να ξεχαστεί ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό και μηχανήματα, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, ότι η υγεία και όσων εμβολιάζονται και όσων έχουν νοσήσει δεν παρακολουθείται, ότι μέσα στους χώρους δουλειάς δεν εφαρμόζονται μέτρα.

  Από την άλλη, μετατρέποντας το τεστ σε ατομική ευθύνη, δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοξενοδόχους να φορτώνουν στους εργαζόμενους την “αστική ευθύνη” για τυχόν ζημιές που θα υποστούν. Και όλως τυχαίως αυτή η απόφαση έρχεται ακριβώς την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων σε τόπους δουλειάς. Μάλιστα ήδη στελέχη ξενοδοχείων ζητούν από εργαζόμενους να υπογράψουν δηλώσεις ότι είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση επιβολής προστίμου επειδή αντιδρούν στο να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ.

  Είναι εξοργιστικό να έχουν από τη μια αφήσει χωρίς μεροκάματο σχεδόν 2 χρόνια τους εργαζόμενους του κλάδου, να τους έχουν βγάλει το λάδι φέτος στη δουλειά για όσο θα κρατήσει αυτή η σαιζόν, να τους εκθέτουν στον κίνδυνο να κολλήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τον ιό για να μην εφαρμόσουν μέτρα υγεινομικής ασφάλειας και χάσουν από τα κέρδη τους και από πάνω να τους φορτώνουν και την ευθύνη.

  Κυβέρνηση και εργοδότες να κατεβάσουν τα χέρια τους από τους εργαζόμενους του κλάδου!

  Άμεσα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία:

  • Δωρεάν τακτικά τεστ μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ, εξειδικευμένου προσωπικού γιατρών εργασίας. Παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων που νοσούν, ιδιαίτερα μαθητευόμενων και εργαζομένων που διαμένουν μέσα στα ξενοδοχεία. Εξασφάλιση της διατροφής τους, εξασφάλιση του μεροκάματου για το σύνολο της καραντίνας και όχι για 7 ημέρες όπως ισχύει
  • Πλατιά ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων για τον εμβολιασμό. Ιατρικός έλεγχος και όχι αυτοδιάγνωση για το ποιο εμβόλιο είναι το καταλληλότερο. Παρακολούθηση της υγείας μετά τον εμβολιασμό.
  • Αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και την έκθεση των εργαοζομένων σε επαγγελματικό κίνδυνο στους χώρους δουλειάς, χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας

  Καλούμε το Εργατικό Κέντρο να στηρίξει τα παραπάνω αιτήματα ώστε να καλύψει τους συναδέλφους απέναντι στην εργοδοσία. Καλούμε επίσης την παράταξη “Ανεξάρτηση Ενωτική Πορεία” στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, να πάρει θέση.

  Δεν υπάρχουν σχόλια